Fűkaszák, szegélynyírók vagy bozótvágók? Mi a különbség? Van egyáltalán?
Ha pont ezeken rágódsz, akkor megpróbálunk segíteni kicsit.
A legnagyobb különbség a szegélynyíró és a fűkasza között a teherbírásuk és a funkciójuk.
A szegélynyírót általában fűnyírás után a maradék levágására, vagy a nehezen hozzáférhető helyeken való kiigazításra használjuk. Általában damillal működnek, nagyon kevés esetben lehet pengét is csatlakoztatni hozzájuk.
Ezzel szemben a fűkasza ritka esetben damillal, de leginkább már pengével felszerelt, és sokkal nagyobb teljesítményre képes. Ezekkel a gépekkel szoktad látni tavasszal a közterületekre kirajzó overallos, fej- és arcvédős “kaszásokat”.
A szegélynyírót vagy fűkaszát vegyek kérdéskör következő fontos eleme, hogy mégis akkus, elektromos vagy benzines fűkaszát válasszunk. A válasz, hogy az a munkaterülettől függ. Az akkus és elektromos gépek sokkal kisebb teljesíténnyel bírnak, gyengébb erőkifejtésre képesek, így ritka, ház körüli munkákra valók. Míg a motoros fűkaszák jóval bitangabb erővel tudják aprítani az aprítanivalót, azokat tehát komolyabb munkák elvégzésére ajánljuk.
Na de mi az a bozótvágó? A benzines gépekre 35cm3 felett már fűrésztárcsát is tehetünk, amely így már képes kisebb cserjék vagy fás szárú növények írtására is, innen a bozótvágó elnevezés.